top of page

Starostlivosť o prilbu

Updated: Mar 3, 2023

Počasie nám už niekoľkokrát naznačilo, že motosezóna pomaly, ale isto, začína. Ak si sa náhodou o svoju prilbu nepostaral na jeseň, tak ver, že si už z baktérií vytvorila svoj vlastný ekosystém :) Čo teraz?



VIEŠ KOĽKO BAKTÉRIÍ JE V PRILBE? AKO JU EFEKTÍVNE ČISTIŤ?




Vonkajšok prilby


Najväčším nepriateľom nie je ani prach, prípadne blato, ale uschnuté zvyšky hmyzu. Ten sa pri dlhšom pôsobení na prilbe môže nenávratne podpísať, preto je dôležité prilbu od hmyzu čistiť pravidelne a dôkladne. Prečo? Hmyz obsahuje rôzne látky a kyseliny, ktoré sa dokážu do jej laku nenávratne zažrať a už žiadne čistenie nenavráti jej krásny pôvodný vzhľad.

Ako na to? Ideálnym riešením je prípravok určený na čistenie zovňajšku prilieb a to z nielen preto, že je šetrný k plexisklu a neostávajú na ňom šmuhy, no predovšetkým funguje ako aktívny, no zároveň šetrný odstraňovač hmyzu a ,,vytiahne“ z prilby naozaj všetky častice hmyzu, ktoré by mohli prilbu naďalej poškodzovať (ak teda nie sú uschnuté rok :) ). Prípravok nastriekame na prilbu, necháme chvíľku (zhruba pár desiatok sekúnd) pôsobiť a následne zotrieme jemnou mikrovláknovou utierkou. Prípravok nenechávame zaschnúť. Ak sú na prilbe stále fľaky po hmyze, postup opakujeme. Utierkou, aj keď je mikrovláknová, nikdy netlačíme príliš silno na plexisklo. Stieranými časticami prachu by sme ho mohli poškriabať.

Ak však nemáš k dispozícii čistič na to určený, pomôžu aj papierové kuchynské utierky, teplá voda a čistá mikrovláknová utierka. Kuchynské utierky namoč do teplej vody, polož ich na prilbu, nechaj pôsobiť, aby hmyz vedel zmäknúť a ,,povoliť“, následne jemne zotri. Následne mikrovláknovou utierkou vytri do sucha.

V žiadnom prípade nepoužívaj žiadne rozpúšťadlá, chémiu na autosklá, odstraňovače hmyzu na autá a ani kýble a stierky na čerpacích staniciach určené na čistenie čelných okien áut. Všetky môžu obsahovať agresívne látky a môžu nenávratne poškodiť plexisklo prilby.


Vnútro prilby


Znečistenie prilby vo vnútri závisí najmä od toho, či nosíš kuklu alebo nie. V každom prípade je omyl myslieť si, že ak nosíš kuklu, prilbu z vnútra čistiť nemusíš. Primárna funkcia kukly je udržať hlavu v suchu a teda vlhkosť, pot a s tým spojené baktérie odvádza ďalej, teda do prilby. Rozdiel je najmä v tom, že s použitím kukly sa neznečistí tak rýchlo. Bez ohľadu na to, či si mal prilbu na sebe 3x alebo 350x za sezónu, odporúčame vnútro vyčistiť minimálne raz za sezónu a ak iba raz, tak práve na konci sezóny, aby v nej baktérii ,,nežili“ až do jari  Ak si tak na jeseň neurobil, tak práve teraz je ten najvyšší čas.

Ako na to? Takisto ako existujú prípravky na vonkajšok prilby, existujú aj na jej interiér. Výstelku prilby vyberieme (spravidla sa skladá z viacerých častí) a vypláchame vo vlažnej vode. Napriek pracím symbolom postupujeme čo najšetrnejším spôsobom, preto nikdy nepoužívame bežné pracie prostriedky ani práčku. Po dôkladnom vypláchnutí hrubej špiny vlažnou vodou použijeme čistiaci prostiedok na vnútor prilby (spravidla ako sprej alebo penu) a postup vypláchnutia opakujeme, kým nezmizne všetka nečistota. Pred opätovnou inštaláciou do prilby necháme všetky časti dobre preschnúť a po uschnutí opäť použijeme penu alebo sprej na interiér prilby pre dobrú antibakteriálnu ochranu.

Takto ošetrená prilba ti bude nielen pekne voniať, ale naviac ťa nezožerie :)

Zjednodušenú verziu tohto článku si môžeš pozrieť aj v našom VIDEU vyššie.

#motoskolaSuperdrive#prilba#motorka


27 views0 comments
bottom of page