top of page

10 krokov, ako pripraviť motorku na sezónu

Jar je už cítiť vo vzduchu a ty sa už nevieš dočkať, kedy vytiahneš svojho tátoša z garáže?


Jazda na motorke je viac ako spôsob dopravy. Je to vášeň, sloboda aj adrenalín.

Poznáme ten pocit nadšenia, keď odpočítavaš minúty, aby si si mohol znova vychutnať slobodu a skvelú jazdu.




Každé naštartovanie motorky je začiatkom nového dobrodružstva, pulz sa zrýchľuje a myšlienky sa sústreďujú len a len na jazdu. Narastajúce vzrušenie so zrýchľovaním pochopia len motorkári. Každá zákruta je výzvou a rovinka šanca na rýchlosť. Vnímaš teplo slnka, povrch cesty, vôňu lesa, výhľad... si súčasťou krajiny, cez ktorú jazdíš. Nie len divák ako v aute. Nič ťa vtedy netrápi. Cítiš len slobodu, vášeň a adrenalín...


Pred každou sezónou plnou nezabudnuteľných zážitkov netreba nechať nič na náhodu a svoju mašinu dostatočne pripraviť.


10 užitočných krokov, na ktoré by si nemal zabudnúť predtým, ako na motorku sadneš:

1) Pneumatiky. Kvalitné nezjazdené pneumatiky sú základ a preto opticky skontroluj ich stav. Praskliny, vysoký vek alebo nerovnomerné zjazdenie znamenajú nutnú výmenu. Nemenej dôležitý je správny tlak, ktorý sa meria za studena, takže ak nemáš doma kompresor, tlak si skontroluj doma pred jazdou a koľko ti chýba, toľko dofúkni na najbližšej čerpacej stanici. A do budúcna: ideálne daj cez zimu motorku na stojan, aby boli kolesá nad zemou a nerobili sa na pneu preležaniny. 


 2) Skontroluj, prípadne doplň všetky náplne. Podrobne skontroluj všetky hadice na prípadné praskliny a netesnosti. Ak sa ti niečo nepozdáva, odporúčame vymeniť alebo navštíviť servis. 


 3) Výmena oleja a olejového filtra. Teórií, či pred alebo po zime, je mnoho, no vedz, že v starom oleji sú karbónové častice, ktoré sa počas dlhého státia vedia usádzať na motore. Ak si nevymenil olej pred zimou, urob tak hneď a nezabudni ho nechať dobre zohriať a odtiecť. 


 4) Ak si pred zimou vybral batériu a priebežne ju dobíjal, stačí pred opätovným zapojením vyčistiť kontakty sprejom na to určeným. Samozrejme, ak si batériu neodpojil, skontroluj ju a prípadne dobi ešte pred prvým pokusom o štartovanie.  


 5) Skontroluj brzdovú kvapalinu a jej hladinu. Nikdy nedopĺňaj kvapalinu nad vrchnú rysku, pri ostrejšej jazde a jej zohriatí hrozí zablokovanie kolesa. Ak nie je krásne číra, rovno ju vymeň. Opäť, podrobne preskúmaj všetky brzdové hadice na prípadné praskliny. Nezabudni ani na kotúče a platničky, ak sú opotrebované, vymeň ich. Skontroluj si vôľu na plyne, vôľu na spojke a správne fungovanie plynovej rukoväte.




6) Opticky skontroluj tlmiče s dôrazom na netesnosti. S motorkou niekoľkokrát na mieste prepruž a opakovane skontroluj čistotu kĺznych plôch. Ak sa tam vytvorí olejový film, minimálne guferá sú na výmenu.   


7) Podrobne sa povenuj reťazovej sade. Okrem vyčistenia a správneho namazania prípravkami na to určenými skontroluj, či je reťaz rovnomerne opotrebená so správnym napnutím po celej jej dĺžke. Taktiež nezabudni opticky skontrolovať opotrebenie vodiacej lišty (ak ju tvoja motorka má) a ozubených kolies. 


  8) Svetlá, vypínače. Stretávacie a diaľkové svetlá, všetky smerovky, brzdové svetlo a klaksón. Všetko musí fungovať bez problému a zaváhania. Takisto zisti, či brzdové svetlo zapína v správnom momente. 


 9) Ak si pred zimou natankoval úplne doplna a vzduchu si nedal šancu vytvárať kondenz vody, urobil si rovnako dobre ako tí, ktorí nádrž aj so zvyškom palivového systému vypustili úplne doprázdna a nechali ju vetrať. 


 10) Poistenie a STK - skontrolovať, či máš všetky doklady v poriadku. 


Po zime sa neprebúdza len príroda, ale aj naše telo. Na opätovné osvojenie si citu v rukách, nohách a celkového správania motorky je vhodné sa rozjazdiť mimo hustej premávky. Buď na osamelej asfaltovej ploche alebo na niektorom z našich tréningov bezpečnej jazdy, kde ťa pripravíme na nástrahy našich ciest. Taktiež je potrebné myslieť na to, že šoféri áut nie sú po zime zvyknutí na motorkárov a zvýšenej opatrnosti preto nie je nikdy dosť. 

  

Častým problémom po zime je zabúdanie vypínania smeroviek. Keďže sa nevypína sama (až na pár výnimiek), jej optická kontrolka a zvuk sú veľmi prehliadnuteľné, po niekoľkomesačnej prestávke sa na to zabúda a zapnutá smerovka ti môže spôsobiť nejedno nedanie v prednosti. V žiadnom prípade neodporúčame neustále svietiť diaľkovými svetlami v domnení, že som lepšie viditeľný. Naopak, môže dôjsť k oslepeniu vodiča, jeho neschopnosti odhadnúť vzdialenosť a rýchlosť tvojej motorky. 

  

Prajeme ti mnoho bezpečných kilometrov a veľa nezabudnuteľných zážitkov. 

 

57 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page