top of page

Lucia Solomon: Nie je to len o adrenalíne, chceme byť expert na bezpečnosť.

Updated: Nov 8, 2023

SuperDrive tento rok oslavuje svoje 16. narodeniny. 16 rokov je iste vhodný čas a príležitosť poobhliadnuť sa krátko späť a zrekapitulovať kľúčové momenty, ktoré sa počas tých rokov udiali.


Pri tejto príležitosti sa rozprávame so spolumajiteľkou a inštruktorkou školy šmyku/defenzívnej jazdy Luciou Solomon.


A pripravili sme si aj špeciálnu akciu, ktorú nájdeš na konci rozhovoru.


Ahoj Lucia, pozrime sa spätne na začiatky SuperDrive. Ako to celé začalo?

Prvotná myšlienka nebola veselou, zakladateľom zomrel ich blízky kamarát pri autonehode. Traja skúsení motoristi cítili, že k bezpečnosti na cestách je potrebné niečo urobiť. Založili tak prvú školu bezpečnej jazdy na Slovensku v roku 2007.


Aká bola v tom období situácia na našich cestách? Existovalo niečo ako škola šmyku?

Na Slovensku vtedy neexistovala žiadna škola bezpečnej jazdy ani žiadne výcvikové stredisko pre vodičov. V okolitých krajinách takéto tréningy pre vodičov už boli realizované a zabehnuté.


Na Slovensku bola táto potreba už priam akútna. Nerobili sa žiadne tréningy a ani osveta či prevencia bezpečnosti na cestách prakticky neexistovala. Nehôd bolo veľa a jediné čo sa s tým robilo bolo zaznamenávanie do štatistík nehodovosti.


Čo bolo najväčšou výzvou v začiatkoch?

Keďže žiadna iná škola bezpečnej jazdy na Slovensku neexistovala, bolo potrebné začať úplne od nuly. Nájsť vhodné priestory na tréningy, pripraviť metodiku tréningov, vyškoliť inštruktorov a začať komunikovať vodičom, že niečo také existuje a prečo to je dobré.


Spočiatku boli tréningy vnímané výlučne ako adrenalínový zážitok. Jeden deň plný zábavy.


My sme sa už od začiatku snažili SuperDRIVE profilovať ako experta na bezpečnosť (nie len na zábavu), ktorý vodičom na tréningoch pomáha zlepšovať zručnosti a učí ich bezpečnejšie jazdiť.


Okrem tréningov neustále robíme aj rôzne informačné kampane, natáčame videá, píšeme články... jednoducho robíme prevencii a bezpečnosti aj osvetu, čo na Slovensku akútne chýbalo vtedy na začiatku a stále to je okrem našich aktivít na veľmi slabej úrovni. Snažíme sa neustále – podľa aktuálnej sezóny komunikovať s vodičmi, aby sme pomohli čo najväčšej skupine vodičov uvedomiť si riziká a pochopiť dôležité aspekty bezpečnej jazdy.


Ktoré kľúčové momenty by si z tých 16 rokov vyzdvihla?


Čo sa týka kľúčových momentov, tak veľmi silným momentom bolo posunutie vnímania SuperDRIVE z firmy, ktorá robí „len“ adrenalínové zážitky na firmu, ktorá prispieva k vyššej bezpečnosti na cestách. Všetky naše aktivity smerujú k tomuto cieľu.


Veľa rokov intenzívnej práce, vlastného vzdelávania sa a komunikácie konečne prináša výsledky.

Ľudia nás už vnímajú ako stabilnú značku a tím expertov na bezpečnosť. Oslovujú nás médiá, firmy a rôzne organizácie na spoluprácu. Toto nás veľmi teší a zaväzuje do pokračovania.


Lucia Solomon v Teleráne

Ako sa vyvíjalo portfólio tréningov? Reflektuje potreby dnešných vodičov? Čo všetko v súčasnosti zastrešuje SuperDrive?

V portfóliu tréningov nastal obrovský posun.


SuperDRIVE začal s trénovaním len vodičov osobných vozidiel a motorkárov s jedným tréningom pre každú z týchto dvoch skupín.


Dnes naše tréningy odrážajú potreby každej cieľovej skupiny vodičov, ktorí jazdia na cestách – od začiatočníkov po profesionálov. Stručne by sme skupiny vodičov mohli rozdeliť do skupín:

  • Mladí a neskúsení či vystresovaní vodiči, ktorým pomáhame získať sebaistotu za volantom, pochopiť správanie sa auta, zaužívať si tie správne návyky

  • Bežní vodiči – s tými trénujeme úplne všetky krízové situácie, ktoré môžu nastať na cestách

  • Skúsení vodiči – absolventi tréningov posúvajú svoje zručnosti ďalej – trénujeme technicky náročné manévre, ktoré už nezvládne každý (aj keď skúsený) vodič vo vyšších rýchlostiach

  • Adrenalínoví nadšenci a majitelia silných áut – tréningy športových manévrov, drift

  • Profesionálni vodiči – napr. policajti, pretekári a pod. tých učíme priam nebezpečné manévre vo vysokých diaľničných rýchlostiach

Teraz v portfóliu tréningov máme tréningy pre všetky vozidlá, ktoré poháňa motor 😊 Teda okrem klasiky (autá a motorky) trénujeme vodičov štvorkoliek, dodávok, nákladných áut, cisterien, autobusov či kamiónov. Okrem tejto šírky portfólia treba spomenúť aj jeho hĺbku. Máme rôzne úrovne náročnosti tréningov školy šmyku nastavené tak, aby sme dokázali efektívne trénovať tak úplných začiatočníkov ako aj profesionálnych vodičov, hasičov či policajtov. Každý sa u nás dokáže niečo naučiť.


Medzi skúsenými vodičmi medzi najobľúbenejšie s istotou patria extrémne situácie. Z filmov známa gangsterská otočka, teda manéver plynulého otočenia o 180 alebo aj o 360 stupňov bez brzdy, či vyhýbacie manévre cez dva pruhy v diaľničných rýchlostiach.


SuperDrive tím

Pre firmy sme partner, nie „len“ dodávateľ tréningov.

Zaujímavý posun nastal aj v oblasti spolupráce s firmami, ktoré majú flotily vozidiel. Našim firemným zákazníkom dnes už nerealizujeme „len“ tréningy pre vodičov raz za pár rokov. Firmám dnes komplexne zastrešujeme prístup k bezpečnosti a prácu s vodičmi.


Vyhodnocujeme jazdný štýl, plánujeme tréningy, zabezpečujeme hodnotný obsah na internú komunikáciu bezpečnosti voči zamestnancom, spracovávame telematické dáta z jázd, pripravujeme návody a smernice pre vodičov. Pre firmy sme sa stali partner pre bezpečnosť a prevenciu na cestách. Pomáhame im budovať kultúru bezpečnosti a na ich číslach nehodovosti to je aj pekne vidno. Tieto firmy dosahujú a udržiavajú minimálnu nehodovosť u svojich vodičov.


Ďakujeme za tvoj čas. V rozhovore pokračujeme v druhej časti.


SuperDrive oslavuje narodeniny! Nepremeškaj zvýhodnené ceny tréningov školy šmyku.





70 views0 comments
bottom of page