top of page

Vodič ako rodič - bezpečná jazda do školy

Updated: Mar 3, 2023

Škola je už v plnom prúde, pripomeňme si pár rád na bezpečnú jazdu v okolí škôl a sídlisk.


Už pár týždňov je premávka evidentne hustejšia a na cestách i chodníkoch je viac detí.


Vodiči (z ktorých mnohí sú aj rodičia školopovinných detí) sa musia pripraviť na bezpečnú jazdu najmä v blízkosti škôl, škôlok a sídlisk s vysokým pohybom osôb. Uvedomiť si vyššie riziko pohybu detí, ktoré si dostatočne ešte nedokážu uvedomiť riziko spojené s pohybom cez parkovisko či cez cestu.


Zóny okolo škôl sú často jasne vyznačené aj so zníženou maximálnou povolenou rýchlosťou. Napriek tomu sa často stávajú kolízie práve v týchto miestach. Hneď prvý deň školy na Slovensku bol poznačený nepochopiteľnou zrážkou auta s niekoľkými deťmi.


Prečo sa to stáva zas a znova?


Priblížme si zmýšľanie bežného vodiča, ktorý „to má pod kontrolou“.


Kolíziu s chodcami nikto nechce spôsobiť ani zažiť, tobôž nie s deťmi. Keď sa o týchto prípadoch hovorí v správach, tak bežný slovenský vodič – nazvime ho Timo - si povie „Nechápem ako sa im to mohlo stať. Veď si musia situáciu pred sebou stále kontrolovať. Mne by sa to nestalo, ja mám svoju jazdu vždy pod kontrolou.“. Potom hneď ďalšie ráno Timo sadne do auta s dieťaťom a vezie ho do školy. Pri odbáčaní na parkovisko pred školou počuje Timo notifikáciu zo svojho telefónu, že prišiel email a povie si „Idem dosť pomaly, len sa pozriem kto píše či to nie je náhodou klient. Som zodpovedný vodič, tak odpisovať teraz nebudem. Len sa pozriem rýchlo.“ Chytí telefón do ruky, odomkne displej a pozrie krátko na správu. Trvá to „len“ 3 sekundy. Timo si stále myslí, že on nič zlé neurobil, lebo pozrel na telefón, keď išiel pomaly a najskôr si sám vyhodnotil, že mu to situácia na ceste dovoľuje. Toto pozretie na email mu trvalo 3 sekundy. 3 sekundy sa autom pohyboval vpred bez sledovania cesty. Za 3 sekundy prejde auto pri 50 km / hod cca 42 metrov. 42 metrov bez pozerania. Timo si odnáša skúsenosť, že toto je v poriadku, toto môže, lebo on to má pod kontrolou. Dôkazom pre utvrdenie jeho presvedčenia je to, že sa nič nestalo. Myslíte, že Timo to už neurobí nabudúce? Alebo je skôr pravdepodobné, že si takto postupne a pomaly buduje vzorec správania, že ON to má pod kontrolou a môže si pozrieť správu v telefóne vždy, keď si vyhodnotí, že mu to situácia dovoľuje? Môže sa mu to podariť tisíckrát a na tisíc prvýkrát mu môže vybehnúť dieťa, pred ktorým už nedobrzdí. Potom Timo povie: „Ja som naozaj mal svoju jazdu pod kontrolou, to dieťa sa tam zrazu zjavilo. Tomu sa nedalo vyhnúť!“. Ale naozaj by si mal povedať toto: „Vedel som, že idem okolo školy, kde často pobehujú deti, mal som predvídať, že spoza každého auta môže vybehnúť dieťa, išiel by som pomalšie a isto by som stihol zastaviť.“.


Nebuďme ako Timo, nerobme kompromisy bezpečnej jazde. Stanovme si pravidlá a dodržiavajme ich.


Pravidlá bezpečnej jazdy v okolí škôl


Každý vodič by si mal stanoviť pravidla na jazdu okolo škôl či sídlisk a jednoducho ich dodržiavať. Potrebujeme sa k nim zaviazať, aj keď len sami sebe. Žiadne kompromisy.

Pravidlá sú jednoduché:


  • Obaľte sa trpezlivosťou. Na odvoz detí do školy si jednoducho doprajte viac času ako nutné minimum a vždy zastavte na mieste, ktoré je bezpečné, nie len na blikačkách na ceste. Viac času znamená menší stres pri hľadaní parkovacieho miesta. Niekedy je neuveriteľné ako sa rodičia-vodiči dokážu rozhnevať na iných rodičov-vodičov, ktorí robia presne to isté čo aj oni, teda zastavujú možno nie vždy na správnom mieste, aby vložili svoje dieťa pred školou.


  • Jazdite pomaly okolo zaparkovaných áut pred školou, aby ste stihli zareagovať napríklad na vybehnuté dieťa spomedzi áut. Deti si riziko neuvedomujú a keď vystúpia z auta, môžu sa rozbehnúť k škole alebo za kamarátom nevšímajúc si či ide iné auto. Myslite na toto riziko za nich.


  • PREDVÍDAJTE – PREDVÍDAJTE – PREDVÍDAJTE – počítajte s chybami iných vodičov i s vybiehaním detí.


  • Všímajte si dopravné značenia – označenie zóny s obmedzenou rýchlosťou, prípadne zmenu dopravného značenia, aby nás nič neprekvapilo.


  • Nikdy nechytajte telefón do ruky, v okolí školy to platí stonásobne. Zrak a sústredenie musí byť vždy na cestu. Jedna sekunda odvráteného zraku s nohou na plyne môže mať nepredstaviteľné dôsledky.


  • Keď zastavujete pri škole, skontrolujte si spätné zrkadlo - situáciu za vozidlom či to vodič za Vami vidí a nehrozí zrážka (najmä keď každý hľadá miesto na zastavenie a „vyloženie“ svojho dieťaťa)


  • Zastavujte len na bezpečných miestach na to určených, aby ste Vy neobmedzovali iných vodičov či chodcov. Nerobte to čo sa Vám nepáči od druhých.


  • Pred školou nepredbiehajte idúce vozidlá. Nutné zrýchlenie pri predbiehaní môže spôsobiť, že nestihnete zabrzdiť ak nečakane vybehne dieťa.


Jazdime bezpečne.

Jazdime tak, ako to chceme vidieť u ostatných.

Začnime od seba.

327 views0 comments
bottom of page