top of page

PROGRAM BEZPEČNOSTI VODIČOV - ako dokáže pomôcť firmám?


Dopravné nehody firmy nestoja len peniaze a čas, môžu znamenať aj zranenia (ak nie horšie), stres, nedôvera a horšie vnímanie praktík firmy zo strany zamestnancov, ich rodín aj verejnosti. Nedovoľte, aby jedna chyba jedného vodiča spôsobila problémy (tak jemu ako aj) celej firme.


Dá sa s tým robiť niečo iné, ako tie nehody len rátať a reportovať?


Prevencia bezpečnosti vodičov a  starostlivosti o služobné vozidlá sa dá implementovať pomerne jednoducho a vôbec to nemusí stáť veľa peňazí.

Manažéri prekvapivo majú často názor, že ich vodiči sú skúsení a vedia všetko potrebné čo sa jazdenia týka. Dokonca si myslia, že by ich urazili, ak by ich v tejto oblasti vzdelávali. A práve opak je pravdou, vodiči to vnímajú ako veľký benefit prospešný nielen pre ich prácu, ale aj v súkromí. Tento prístup buduje väčšiu lojalitu zamestnancov voči firme.


Poradíme ako si to naplánovať, krok po kroku.


Program bezpečnosti vodičov by mal obsahovať najmä tieto prvky:

  • Dbajte na vzorový prístup k bezpečnosti od manažérov prístupom zhora nadol


Všetci lídri dnes už vedia, že zamestnancov najlepšie vtiahnu do vyžadovaného prístupu, keď idú oni sami príkladom a praktizujú „dané očakávania“. Keď zamestnanci vnímajú, že ich lídri riešia tému bezpečnosti za volantom proaktívne, tak sa sami budú viac snažiť to dodržiavať tiež. Čo to znamená? Napríklad, že také "detaily" ako že je to téma na poradách a rozprávajú o nej, že majú pripravené písomné pravidlá aj rady a tipy na bezpečnú jazdu, že bezpečnosť za volantom je zahrnutá a komunikovaná aj v rámci KPI, že zamestnancov školia a motivujú jazdiť bezpečne...).


  • Majte pripravené merateľné ukazovatele


Ako vo všetkých oblastiach, aj pri bezpečnosti je potrebné si stanoviť očakávania a dlhodobé ciele. Optimálne také, čo sa dajú merať a vyhodnocovať. Nezabúdať hlavne odmeňovať (nie nutne finančne) dobré výsledky aj v oblasti bezpečnej jazdy, aby tam bol element motivácie. Merateľné ukazovatele môžu znamenať napríklad počet kilometrov bez nehody, udržanie spotreby dlhodobo v nižších hodnotách, v prípade telematiky v autách je možností oveľa viac.


  • Zahrňte hodnotenie jazdného štýlu aj do prijímacieho procesu nových zamestnancov.


Už v rámci výberového konania, no najneskôr na začiatku zaúčania nového zamestnanca by malo byť súčasťou aj vyhodnotenie jeho jazdných zručností a skúseností. Tento prístup už hneď od začiatku nastaví nových zamestnancov na to, že v tejto firme naozaj riešia bezpečnosť za volantom. Existujú nenáročné testy / skúšobné jazdy, ktoré vedia ľahko analyzovať rizikovosť vodiča a jeho jazdný štýl.


  • Pravidlá na využívanie služobných vozidiel majte spracované písomne


Nespoliehajte sa len na to, že tieto informácie sú súčasťou vstupného školenia pre nových zamestnancov. Majte spracované jasné pravidlá na využívanie služobných vozidiel ako samostatný dokument, aj keď bude stručný. Toto uľahčí fungovanie tak pre manažérov ako aj pre zamestnancov. Už len taký „detail“ ako stručný zoznam na kontrolu vozidla pred jazdou vie podporiť prevenciu a zlepšiť vnímanie bezpečnosti.


  • Pripravte si vlastný Program bezpečnosti vodičov. Čo to vlastne je?


Takéto čosi je nad rámec legislatívnych požiadaviek pre firmy voči zamestnancom. Asi aj preto to väčšinou neriešia vôbec. Znie to ako čosi komplikované a drahé. Vôbec to tak ale nemusí byť. Ide o nastavený prístup k vodičom tak, aby všetci vodiči boli oboznámení ako viesť vozidlá, ktoré im boli pridelené, ako ich kontrolovať pred jazdou, ako dbať na lepšiu bezpečnosť na rôznych typoch ciest (podľa toho kde primárne jazdia), ako predchádzať rizikám. Aktivity sú rôzne a je najlepšie ich realizovať v čase tak, aby prvky bezpečnosti boli vodičom pripomínané pravidelne a cez rôzne formáty. Plagát s témou SAFETY FIRST na chodbe je taký detail, čo je súčasťou tohto programu, no bohužiaľ v mnohých firmách to je to jediné čo firma pre bezpečnosť vodičov robí.




  • Trénujte


Trénujte svoj prístup, trénujte seba a trénujte aj vodičov vo vašich firmách. Rôzne tréningy, ktoré učia vodičov správne reagovať a bezpečne jazdiť sú samozrejme najefektívnejšie. Okrem týchto tréningov je však mnoho rôznych doplnkových aktivít, ktoré upevňujú bezpečný prístup k jazdeniu a nie sú vôbec náročné na financie, logistiku či čas zamestnancov.

 


Našim klientom pomáhame pripraviť a spracovať všetky prvky v ich programe bezpečnosti vodičov. Väčšinu z týchto služieb robíme bezplatne ako benefit k realizovaným tréningom.


Zabránenie už jedinej havárie vráti investíciu do vzdelávania vodičov.
Záchrana ľudského života je nevyčísliteľná.

Nečakajte na prvú vážnu nehodu.


Zistite ako to môže fungovať pre Vašu firmu.




16 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page